Patiënten met de ziekte van Crohn testen experimentele stamcelbehandeling

Het is een pijnlijke aandoening, chronisch en voor sommigen onhandelbaar. Meer dan 700.000 Amerikanen lijden van de  ziekte  van   Crohn  , inflammatoire darmziekte die ontsteking van het spijsverteringskanaal die kunnen leiden tot buikpijn, hevige diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies en ondervoeding veroorzaakt. 

Nu hebben wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe klinische studie gestart om het gebruik van een stamcelbehandeling voor inflammatoire darmziekten te testen.

Moeed Majeed worstelt al acht jaar met de ziekte van Crohn.

“Ik herinner me dat ik plotseling veel pijn voelde in mijn buik, ik moest veel meer naar het toilet, wat heel ongebruikelijk was, en ik at niet veel omdat ik me er slecht door voelde”, vertelde hij aan CBS News.

Chronische pijn en vermoeidheid werden zo slopend dat hij de universiteit moest verlaten en naar huis moest gaan.

Een nieuwe klinische proef aan de Queen Mary University in Londen werkt om mensen zoals Majeed te helpen wier symptomen niet reageren op beschikbare medicijnen en operaties.

“Wat we doen, is de eigen stamcellen van een patiënt gebruiken om hun immuunsysteem te herstellen,” zei hoofdonderzoeker professor James Linsday.

Crohn-deelnemers aan de studie ontvangen   chemotherapie   om hun defecte immuunsysteem te elimineren. Vervolgens gebruiken artsen een stamceltransplantatie en hormonale behandelingen om een ​​nieuwe te laten groeien.

Linsday zegt dat het een intense behandeling is om wat hij een verwoestende ziekte noemt te bestrijden.

“Alles wat we kunnen doen dat de duur van dat lijden wegneemt, is iets uitstekend,” zei hij.

De Britse proef is een joint venture met Bart’s Health NHS. Hetzelfde type stamcelbehandeling is al succesvol geweest bij de behandeling van multiple sclerose en artritis.

Majeed documenteert zijn gezondheidsreis online. Hij heeft meer dan twee maanden in het ziekenhuis doorgebracht en jaren geprobeerd om een ​​behandeling te vinden die werkt.

“De tests zijn geweldig. Ik vind het geweldig, vooral als mensen op zoek zijn naar een remedie,” zei hij.

De stamceltest duurt ongeveer vier jaar. Britse wetenschappers zeggen dat ze een reëel potentieel zien voor deze aanpak om het leven van Crohn-patiënten te verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *