Ziekte van Crohn: oorzaken en risicofactoren

De ziekte van Crohn is een idiopathische aandoening, wat betekent dat wetenschappers nog niet precies weten wat de ziekte veroorzaakt. De theorieën over wat de ziekte van Crohn en andere vormen van inflammatoire darmziekte (IBD) kunnen veroorzaken, worden echter smaller en het huidige denken is dat het een complexe interactie kan zijn van verschillende factoren, waaronder genen, betrokkenheid van het immuunsysteem en triggers in de omgeving.

genen

Het kost tijd om precies vast te stellen hoe de ziekte van Crohn kan worden geërfd, want hoewel het al enige tijd bekend is dat het ‘in families voorkomt’, was het niet precies duidelijk hoe dat gebeurde.

Wetenschappers hebben nu ongeveer 200 genen geïdentificeerd die mogelijk betrokken zijn bij de ontwikkeling van de ziekte van Crohn. Overal waar 2 tot 14 procent van de mensen met Crohn heeft een familielid die ook de ziekte heeft, wat betekent dat de meeste mensen die IBD hebben eigenlijk geen familielid hebben dat ook de aandoening heeft.

Voor mensen met een familielid dat IBD heeft, is het risico op het ontwikkelen van de ziekte echter groter. Er wordt gedacht dat het hebben van alleen de genen niet genoeg is om de ziekte van Crohn te ontwikkelen en dat er ook een of meer “triggers” moeten zijn die leiden tot de ontwikkeling van IBD. Omdat niet iedereen die de genen draagt ​​die verband houden met de ziekte van Crohn uiteindelijk de aandoening ontwikkelt, wordt begrepen dat de oorzaak meer is dan de erfelijke factor.

Auto-immuunreactie

De ziekte van Crohn wordt vaak beschreven als een auto-immuunziekte of, meer recent, een immuun-gemedieerde aandoening. Dit komt omdat men denkt dat de ziekte gedeeltelijk voortkomt uit een probleem in het immuunsysteem.

Om een ​​of andere reden die voor wetenschappers nog steeds onduidelijk is, kan het immuunsysteem worden geactiveerd om gezonde delen van het spijsverteringsstelsel “aan te vallen”. Daarom wordt de ziekte van Crohn vaak behandeld met medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Wanneer het immuunsysteem wordt onderdrukt, kan het de effecten verminderen die de overactiviteit heeft op het spijsverteringsstelsel.

Het misvuur in het immuunsysteem kan afkomstig zijn van een soort allergische reactie die de afgifte van een overvloed aan  eosinofielen veroorzaakt . Eosinofielen zijn cellen die de allergische reactie bestrijden. Daarbij geven ze verbindingen af ​​die giftig zijn. Mensen met de ziekte van Crohn hebben een teveel aan eosinofielen in hun ontlasting, wat het fysieke bewijs is achter deze theorie.

Triggers voor het milieu

Zelfs nadat de genetische en immuunsysteemfactoren in aanmerking zijn genomen, kan er nog meer zijn aan de ontwikkeling van de ziekte van Crohn. Wetenschappers denken ook dat er een of meer triggers in het milieu kunnen zijn die betrokken zijn bij de ziekte van Crohn.

Het is momenteel onbekend hoeveel van deze triggers er zijn of hoe ze kunnen interageren met de andere mogelijke oorzaken van de ziekte van Crohn. Enkele mogelijke triggers die worden bestudeerd, zijn onder meer:

  • Roken.  Sigaretten verergeren de ziekte van Crohn en mensen met de ziekte worden aangemoedigd niet te roken. Mensen die momenteel roken of in het verleden hebben gerookt, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Crohn.
  • Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s). Deze veel voorkomende pijnstillers kunnen in verband worden gebracht met het neerslaan of verergeren van de ziekte van Crohn. Het is onduidelijk welke rol (indien aanwezig) ze kunnen spelen bij de ontwikkeling van de ziekte.
  • Antibiotica.  Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van antibiotica, vooral in het vroege leven, kan bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Crohn. Bij sommige mensen worden antibiotica ook geassocieerd met opflakkeringen van de ziekte.
  • Anticonceptiepil.  Er zijn aanwijzingen dat de anticonceptiepil (anticonceptiepil) kan worden geassocieerd met een kleine toename van het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Crohn.
  • Geografische locatie.  De ziekte van Crohn komt vaker voor in stedelijke gebieden van ontwikkelde landen en in noordelijke klimaten, hoewel het tempo toeneemt in gebieden van de wereld die meer geïndustrialiseerd worden.

Debunking Common Myths

Onderzoekers weten niet precies waarom mensen de ziekte van Crohn ontwikkelen, wat heeft geleid tot veel onjuiste ideeën en doodlopende wegen over de factoren die de ziekte kunnen veroorzaken.

We weten nu dat voeding en stress, waarvan werd gedacht dat ze een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de ziekte van Crohn, eigenlijk geen IBD veroorzaken. Stressreductie en dieetaanpassingen kunnen een onderdeel van de behandeling zijn, maar deze levensstijlfactoren zijn geen oorzaken of remedies voor IBD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *