Ziekte van Crohn Waarschuwingssignalen die elke vrouw moet weten

Vernoemd naar Dr. Burrill B. Crohn in 1932, is de ziekte van Crohn een chronische aandoening die het maagdarmkanaal aantast, volgens de non-profitorganisatie Crohn’s & Colitis Foundation. De ziekte van Crohn is een van de verschillende inflammatoire darmziekten.

Mensen verwarren de ziekte van Crohn vaak met een andere inflammatoire darmziekte genaamd colitis ulcerosa, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Een daarvan is dat vrouwen meer kans hebben om de ziekte van Crohn te krijgen, volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Inflammatory Bowel Diseases. Een andere is dat colitis ulcerosa alleen de dikke darm aantast, terwijl de ziekte van Crohn elk deel van het maagdarmkanaal kan beïnvloeden.

 

Wat is de ziekte van Crohn? 
Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine is de ziekte van Crohn een abnormale reactie waarbij het immuunsysteem ten onrechte gezonde bacteriën in het maagdarmkanaal aanvalt en overmatige ontsteking veroorzaakt. Dit beïnvloedt meestal de darmwanden in de onderste dunne darm en delen van de dikke darm (de dikke darm), maar ontsteking kan overal in het spijsverteringsstelsel voorkomen, van de mond tot de anus.

De wetenschap kent de exacte oorzaak van de ziekte van Crohn niet, maar de Amerikaanse National Library of Medicine zegt dat genetica de belangrijkste oorzaak is. Er kunnen ook enkele levensstijlfactoren zijn; Onderzoek suggereert dat het roken van sigaretten de kans op het ontwikkelen van deze ziekte verdubbelt.

Symptomen
Volgens de Mayo Clinic zijn er een aantal tekenen en symptomen die wijzen op de ziekte van Crohn. Deze omvatten:

  • diarree
  • koorts
  • vermoeidheid
  • Buikpijn en krampen
  • Bloed in je ontlasting
  • lijster
  • Eetlustvermindering en gewichtsverlies
  • Pijn of drainage nabij of rond de anus als gevolg van een ontsteking van een tunnel in de huid (fistel)

Complicaties De
ziekte van Crohn kan leiden tot scheuren of tranen in de voering van de anus, zegt Healthline Healthline. Dit kan bloedingen en pijn veroorzaken. Soms kunnen ontstekingen en littekenweefsel zelfs de darmen blokkeren of zweren veroorzaken.

Hugh James Freeman, MD, zegt dat er een verhoogd risico is op het ontwikkelen van darmkanker van de ziekte van Crohn in zijn artikel voor het World Journal of Gastroenterology. Hij zegt ook dat de detectie van colorectale kanker kan worden uitgesteld met een slechtere prognose.

Vrouwen en de ziekte van Crohn
Een studie uit 2013 in het International Journal of Women’s Health verwees mythen over zwangerschap en de ziekte van Crohn. Deze studie, genaamd “Ziekte van Crohn bij vrouwen”, richtte zich op zorgen over vroeggeboorte, laag geboortegewicht en aangeboren afwijkingen bij kinderen met moeders met de ziekte van Crohn. De onderzoekers vonden geen bewijs om deze beweringen te staven.

Onderzoekers zeggen ook dat het zoeken naar een behandeling voor de ziekte van Crohn geen invloed lijkt te hebben op de zwangerschap.

“De angst dat medicijnen tijdens de zwangerschap tot schadelijke effecten zullen leiden, heeft geleid tot gedetailleerde studies naar de veiligheid van medicamenteuze behandeling bij zwangere vrouwen,” zegt de studie. “Tot nu toe is van de meeste van deze geneesmiddelen aangetoond dat ze veilig zijn, en volgens de laatste ECCO-richtlijnen is het niet nodig om de behandeling bij zwangere vrouwen te staken.”

De onderzoekers merkten echter op dat de ziekte van Crohn hormonale veranderingen en afwijkingen in de menstruatiecyclus kan veroorzaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *