Ziekte van Crohn: wat u moet weten. Lees alstublieft

De ziekte van Crohn is een inflammatoire darmaandoening die de dunne en dikke darm beschadigt. Een arts kan de ziekte van Crohn aanbevelen voor een persoon met ernstige symptomen als andere behandelingen niet helpen.

Chirurgie geneest de ziekte van Crohn niet, maar het kan de complicaties van de ziekte verminderen.

Volgens het Amerikaanse National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases wordt naar schatting 60 procent van de mensen met de ziekte van Crohn geopereerd binnen 20 jaar na hun diagnose.

Wanneer is een operatie een optie voor de ziekte van Crohn?

Chirurgen in operatiekamer die de operatie van Crohn uitvoeren

Artsen kunnen een operatie aanbevelen in ernstige gevallen van de ziekte van Crohn.

Artsen schrijven meestal medicijnen voor en bevelen voedingswijzigingen aan om de opflakkeringen en symptomen van de ziekte van Crohn tot een minimum te beperken.

Een persoon kan echter nog steeds ontstekingen en andere complicaties ervaren, vooral als de ziekte ernstig is.

Chirurgie is invasief, dus artsen zullen het meestal niet aanbevelen, tenzij absoluut noodzakelijk. Voorbeelden van deze instanties zijn onder meer of een persoon:

 • een abces of zak van infectie
 • een fistel
 • darmbloeding
 • darmobstructies
 • onomkeerbare darmbeschadiging
 • symptomen niet verminderd door andere behandelingen

Artsen kunnen ook operaties uitvoeren in noodsituaties, zoals een darmobstructie. Onderzoekers schatten in één onderzoek dat 6 tot 16 procent van de mensen met Crohn die acute symptomen vertonen een operatie nodig heeft.

Chirurgie soorten

Er zijn verschillende soorten operaties die een arts kan aanbevelen voor de ziekte van Crohn. Deze omvatten:

1 van 5

Wat te verwachten

Artsen voeren de ziekte van Crohn uit terwijl een persoon onder algehele narcose is. Dit betekent dat de patiënt slaapt en geen pijn zal voelen tijdens de procedure.

Onmiddellijk na de operatie zal een persoon wat pijn en ongemak ervaren.

Soms krijgen ze intraveneuze voedingsondersteuning, zoals totale parenterale voeding of TPN. Dit komt omdat de darm tijd nodig heeft om te rusten en te genezen na de operatie.

Na de hersteltijd begint een persoon vaak weer met een vloeibaar of vezelarm dieet dat gemakkelijk te verteren is. Een arts, diëtist of beide helpen het individu om verdere wijzigingen in zijn dieet aan te brengen die nodig kunnen zijn.

complicaties

Onderzoekers schatten dat een derde van de mensen die de ziekte van Crohn ondergaan een operatie na de operatie zullen ervaren.

Een persoon loopt een groter risico op complicaties als ze een spoedoperatie ondergaan, omdat het lichaam al kan worden beïnvloed door infectie, uitdroging, lage bloedwaarden of andere factoren.

Meer ernstige complicaties zijn onder meer:

 • Anastomotisch lek : het gebied waar artsen de twee delen van de darm aan elkaar naaien, staat bekend als de anastomose. Dit gebied loopt het risico op lekkage van de darminhoud als de stukken darm niet goed samensmelten. Dit kan ernstige infecties en ziekten veroorzaken.
 • Chirurgische site-infectie : een infectie in het maagdarmkanaal of de buik kan pijn, zwelling, koorts en vele andere symptomen veroorzaken.
 • Bloeden : Bloeden, vooral bij de anastomose, is een andere mogelijke complicatie van de operatie van de ziekte van Crohn. Lage bloedwaarden kunnen het vermogen van het lichaam om te genezen aantasten en kunnen soms levensbedreigend zijn. Een persoon kan bloedtransfusies nodig hebben als hun bloedwaarden te laag zijn.

Andere complicaties geassocieerd met de ziekte van Crohn omvatten:

 • Bloedarmoede
 • schade aan omliggende structuren
 • ondervoeding
 • longontsteking
 • littekens
 • huidirritatie

Als een persoon met de ziekte van Crohn immunomodulatoren of andere medicijnen gebruikt die de wondgenezing kunnen schaden, kan herstel moeilijker zijn.

Om deze reden adviseren artsen vaak om deze medicijnen vóór de operatie te verminderen om de risico’s te minimaliseren.

Herstel

Patiënt in het ziekenhuistoga op bed met arts die iets op klembord tonen

Een arts kan mogelijke hersteltijd vóór de operatie bespreken.

De duur van herstel hangt af van het type operatie en de algehele gezondheid van de persoon vóór de operatie.

Hoe invasiever en langer de operatie, hoe langer de genezingstijd is. Een arts moet deze overwegingen bespreken, omdat een persoon waarschijnlijk afspraken moet maken met werk of school en zijn fysieke activiteit moet beperken terwijl hij herstelt.

Chirurgie voor de ziekte van Crohn geneest deze aandoening niet. In plaats daarvan helpt het een persoon om zijn symptomen te beheersen en kan het mogelijk levensbedreigende bijwerkingen helpen voorkomen.

Een persoon zal waarschijnlijk nieuwe ontstekingsgebieden ervaren waar ze dat eerder niet deden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *